19 sierpnia 2018 r.
Co zabrać na piknik? Jaką potrawę włożyć do kosza, wybierając się z rodziną na zieloną trawkę? Drobne przekąski nie zastąpią pożywnego posiłku. Za Urszulą Nehrebecką - Szewczyk z Pobiednej podajemy dziś przepis na pieczone pierogi z kaszą i twarogiem. Prawda, że pierogi pięknie prezentują się na zielonej trawie? O smaku nie wspomnę. Smakują rewelacyjnie!
Produkty:
2 szklanki mąki orkiszowej razowej, 1 łyżka oleju kokosowego bezzapachowego, pół łyżeczki soli, pół szklanki maślanki lub zsiadłego mleka, 1 jajko, opcjonalnie: po 1 łyżeczce płatków orkiszowych lub siemienia lnianego czy czarnuszki.
Przygotowanie:
ciasto zagnieść (ma być konsystencja ciasta kruchego), na pół godziny dać do lodówki, aby odpoczęło. Ciasto rozwałkować, wycinać okrągłe formy na pierogi, nakładać farsz, dokładnie zlepiać w kształt pieroga. Posmarować rozmieszanym jajkiem, posypać sezamem lub słonecznikiem. Piec 20 minut w piekarniku (blachę wykładamy papierem do pieczenia) nagrzanym do 160 stopni.
Farsz:
20 dag ugotowanej i przestudzonej kaszy gryczanej nieprażonej, 2 średnie cebule, drobno pokrojone i podduszone na na oleju, 20 dag rozgniecionego lub zmielonego twarogu, sól, pieprz, opcjonalnie i sezonowo można dodać na koniec posiekane liście z pokrzywy, szałwii czy mięty.
Tekst i zdjęcie: MPP
Źródło: Nowiny Jeleniogórskie nr 25/2018